Otkup već uhodanog poslovanja, u cijelosti ili nekih od njegovih resursa, jedna je od mogućih strateških opcija kod ulaska u poduzetništvo ili kod širenja poslovnih aktivnosti. U razvijenim zapadnoeuropskim zemljama otkup uhodanog poduzeća preferirana je opcija u odnosu na započinjanje poslovanja ispočetka (start-up), dok se akvizicija poduzeća smatra bržim načinom širenja i zauzimanja tržišnih pozicija, u odnosu na postupan organski rast. Neke od prednosti otkupa poslovanja  su u preuzimanju uhodanog poslovnog modela, razvijenog branda, baze lojalnih kupaca, referenci, povoljnih uvjeta poslovanja s dobavljačima, educiranih zaposlenika, itd.

Trenutno u Hrvatskoj ova je opcija posebno interesantna zbog velikog broja poduzetnika „prve generacije“ koji su pokrenuli poduzeća i obrte 1990-ih godina, i koji nakon 25-30 godina poslovanja žele otići u mirovinu, a djeca nisu zainteresirana preuzeti poslovanje. Praksa u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama pokazuje da članovi obitelji preuzimaju poslovanje u tek 15-35% slučajeva, te da se više od 40% slučajeva poduzeće prodaje novim vlasnicima, najčešće poduzećima iz istih ili srodnih djelatnosti koje na taj način okrupnjavaju i šire svoje poslovanje. Njihovu ekspanziju prate povoljne kreditne linije, uz državne garancije i čitav niz profesionalnih savjetnika koji pomažu smanjiti rizik koji sa sobom nosi kupovina poduzeća.

Identifikacija, analiza i otkup uhodanog poslovanja traži pomnu pripremu. Poželjno je pritom proći kroz tzv. strukturirani proces koji se sastoji od nekoliko faza, uključujući pristupanje samom prodavatelju, procjenu vrijednosti poduzeća, dubinsko snimanje, pregovore i zatvaranje transakcije.

Edukativni program Klub kupaca malih i srednjih poduzeća omogućava pripremu poduzetnika za preuzimanje drugog poduzeća, i informiranje o svim prednostima, ali i izazovima ovog procesa. Edukativni program se sastoji od 6 radionica.

Predavači su savjetnici za M&A i poduzetnici s iskustvom u akvizicijama: Andrej Grubišić i Darijo Krešić (Grubišić & Partneri), Davor Meštrović (Vodoskok), Stiven Toš (Bomark Pak), Krešimir Sečak (Piramida), Petar Šimić (Primacošped), Andrej Garofulić (Mazars savjetovanje), Danijel Pribanić (odvjetnik), Slaven Ćurić (PwC Hrvatska), Mirna Šenjug Novak (Optimapharm), Marko Galić (Provectus Capital Partners), Krešo Troha (itSoft, PC DataCross).

Edukativni program u 2018 i 2019. godini organiziran je uz podršku Akademije za poduzetništvo Europskog fonda za jugoistočnu Europu – EFSE DF. U 2019. godini program su podržali i HAMAG-BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Erste bank d.d.

Preuzmite brošuru: Klub kupaca malih i srednjih poduzeća 2019.

Za više informacija obratite se na e-mail: malpeza@cepor.hr

poduzetnika:

„Radionice će zasigurno biti od koristi ne samo vlasnicima koja planiraju ili se već nalaze u bilo kojoj fazi akvizicijskog procesa, već i svima koji su zainteresirani unaprijediti svoja znanja o ovoj temi s obzirom da se za Hrvatsku predviđa val M&A aktivnosti, zbog uobičajenih pokretača kao što su rast i izlazak na nova tržišta te promjene na tržištima uslijed brzih tehnoloških inovacija gdje su pokretači za spajanja prvenstveno usvajanje novih znanja i novih tehnologija. Osim toga u Hrvatskoj je aktualan i problem prijenosa vlasništva u obiteljskim poduzećima, gdje se kao jedna od mogućnosti prijenosa može javiti i opcija prodaja/kupnja poduzeća.“
(Gordana Kurtović, Osijek)

………

„Kažu da ništa nije tako moćno kao ideja čije je vrijeme dozrelo. Čini mi se da je tako i program za Klub kupaca malih i srednjih tvrtki došao u pravo vrijeme i složen je upravo po mjeri onih koji razmišljaju o kupnji ili prodaji tvrtke. Program je prilagođen zaposlenim ljudima za koje je vrijeme najdragocjeniji resurs, od vremena održavanja koje je četvrtak i petak poslijepodne, preko sadržaja koji je podijeljen u tri modula (prije, za vrijeme i poslije akvizicije), do predavača i polaznika, koji su iskusni i stručni te vrlo praktični. Mišljenja sam da je svaki polaznik koji je to htio mogao iz programa puno dobiti.

Predavači su iskusni konzultanti i menadžeri/vlasnici koji su pričali o svojim osobnim iskustvima u kupoprodajnom procesu od početnih razmišljanja i donošenja odluke o ulasku u ovaj vrlo složen i zahtjevan proces do pogleda sa distance i razmišljanja što bi napravili danas drugačije i gdje su propuštene prilike, a što su bili najveći problemi.
Polaznik sam više ovakvih seminara u organizaciji različitih vrlo uglednih institucija u zemlji i inozemstvu i ovaj mi je program bio najcjelovitiji, najprilagođeniji, najpraktičniji i stvorio mi je najveću vrijednost za uložene resurse (vrijeme i novac). Atmosfera na seminaru je bila vrlo opuštena i u isto vrijeme radna sa izuzetno uključenim polaznicima i predavačima koji su učili jedni od drugih uz otvorenu komunikaciju i suprotstavljanje mišljenja koje nikad nije prešlo granicu pristojnosti i prešlo u destrukciju. Ovaj program svakako preporučam svakom tko razmišlja o kupnji/prodaji tvrtke.“
(Boris Popović, Rijeka)