Prodaja poduzeća zaposlenicima

Osim prodaje poduzeća „vanjskoj“ osobi ili poduzeću, jedno od mogućih rješenja može biti prodaja zaposleniku / zaposlenicima poduzeća, koja ima određene sličnosti s prijenosom poslovanja na člana obitelji, jer predstavlja preuzimanje poslovanja od strane osobe koja relativno dobro poznaje poduzeće, zaposlenike, kupce, proizvode i organizacijsku kulturu. Za vlasnika poduzeća to može značiti bolju procjenu budućeg utjecaja na poduzeće, u usporedbu s prodajom osobi izvan poduzeća.

Prijenos poslovanja na zaposlenike najčešće se događa u situaciji kada osnivač / vlasnik poduzeća odlazi u mirovinu, i nema nasljednika odnosno člana obitelji koji bi htio preuzeti poduzeće. U tom slučaju vlasnik može poduzeće prodati zaposleniku ili nekolicini zaposlenika.

Zaposlenicima koji preuzimaju poduzeće potrebno je pružiti podršku i duže vrijeme nakon same tehničke provedbe preuzimanja poduzeća, jer se samo na taj način dugoročno povećavaju šanse za održivost i uspješno poslovanje. Istraživanje u Francuskoj pokazalo je da je stopa preživljavanja poduzeća koja su preuzeli zaposlenici najviša u odnosu na druge modele prijenosa poslovanja (prijenos poslovanja na članove obitelji, prodaja poduzeća osobama izvan poduzeća i dr.).

Prijenos poslovanja na zaposlenike nije uvijek najbolje rješenje, niti prvo koje vlasniku poduzeća pada na pamet kada razmišlja o svom povlačenju iz poslovanja. Međutim, radi se o opciji koja ima značajne prednosti u odnosu na prodaju poduzeća osobi izvan poduzeća. Zaposlenici poduzeća su dobro upoznati s poslovanjem i ključnim faktorima uspjeha poduzeća, kupcima, dobavljačima i drugim ljudima o kojima poduzeće ovisi, nadalje upoznati su s vizijom, tradicijom i vrijednostima na kojima je poduzeće izgrađeno, što povećava šanse za nastavak djelovanja i razvoja poduzeća u smjeru koji je zacrtao osnivač i vlasnik poduzeća. U nekim slučajevima vlasnicima i osnivačima poduzeća ovaj argument prevagnut će u odnosu na bolju financijsku ponudu koju može nuditi osoba izvan poduzeća.

Adresa:
Trg J.F. Kennedya 7
10 000 ZAGREB
Phone: + 385 1 2305 363
Mobile: + 385 98 98 151 73
Fax: + 385 1 2345 577
Web: www.biznis-transfer.com